Zanimljivost: Osim velike uštede, led rasvjeta nudi i velike zdravstvene prednosti

LED rasvjeta dokazuje da nema treperenja svjetlosti , jer je priključena na DC (istosmjerna struja) izvor napajanja. Nasuprot tome, rasvjetna tijela koja rade na AC (izmjenična struja) imaju frekvenciju bljeskanja 120 Hz (ciklusa u sekundi). Žarulje sa žarnom niti i fluorescentna svjetla trepere, što je teško vidljivo za ljudsko oko, ali ipak uzrokuje probleme. Uobičajene bolesti povezane s treperenjem, uključuju glavobolje, naprezanje očiju i opću nelagodu oku. Zapravo, studija objavljena od strane ”Agencije za istraživanje i razvoj svjetlosti” 1989 utvrdila je da je izlaganje radnika izvoru svjetlosti bez treperenja rezultiralo smanjenju glavobolje za 50%.

Nadalje, stroboskopski efekt stvara treperenje koje može predstavljati opasnost za one koji rade oko pokretnih dijelova strojeva. Prema OSHA, “Kad se objekti kreću vrlo brzo, kod treptajućeg svjetla čini se da izgledaju kao da se kreću sporije od njihove stvarne brzine … To predstavlja opasnost ako netko pogrešno misli da oprema miruje ili se polagano kreće ”

Sa LED rasvjetom , stoga bi se smanjili negativni učinci na zdravlje; povećala bi se i sigurnost od rizika povezanog sa treperenjem slike kao sa žaruljama sa žarnom niti i fluorescentnog svjetla.

LED tiho i sigurno nudi full-spektar svjetlosti. Fluorescentna svjetla su iritantna i odvlače pažnju stvarajući zujavi zvuk. Istraživač John Ott je otkrio da fluorescentna svjetla i buka povezana s njima izaziva “razdražljivost, hiperaktivnost, umor i deficit pozornosti”.

Većina LED svjetla traje i do 50.000 sati, dok većina žarulja sa žarnom niti pregori u manje od godinu dana. LED rasvjeta zbog sporije stope izgaranja omogućuje dužu konzistenciju boje tijekom života.

LED svjetiljke će ostati relativno hladne (oko sobne temperature), čak i kada su uključene dulje vrijeme. Fluorescentna žarulja može doći do temperature od 180F, a halogena žarulja sa žarnom niti može doći do 200F stupnjeva. Osim sigurnosnih problema koji se javljaju iz diranja vruće žarulje, ove visoke temperature također mogu stvoriti ”hot spot” ; nehigijenske uvjete u mjestima kao što su delicije i trgovine u kojima se pohranjuje sirovo meso.

LED ne emitira UV zračenje, te je dakle, siguran za okolinu. Fluorescentne žarulje emitiraju UV zračenje, što može uzrokovati prerano starenje i rak kože, kao i naprezanje očiju i glavobolje. Studija objavljena u kolovozu 2008 (Oxford University Press) bavi se pitanjem “UV emisije kod CFL žarulja”  …zaključak je da može doći  do pretjeranih reakcija kroz dogledno vrijeme na koži kad se te lampe koriste u svrhu osvjetljavanja prostora.

LED ne sadrži živu, tako da se može odlagati sigurno i jednostavno. Merkur je izuzetno opasna i otrovna tvar koja postoji u većini žarulja sa žarnom niti te fluorescentnim žaruljama.
Jasno, LED svjetla su sigurniji i pametniji izbor za moderan, učinkovit, pristupačan izvor rasvjete. “Mi smo bili u suživotu s drugim vrstama rasvjete za tako dugo, da uopće ne shvaćamo opasnosti kojima se izlažemo”, kaže predsjednik Uprave Elemental LED, Max Darling.

LED rasvjeta se  temelji na uvjerenju da svatko ima pravo na moderan, energetski učinkovit LED izvor svjetla. Tehnologija LED osvjetljenja je najsigurniji, najpopularniji i energetski najučinkovitiji način za upaliti naš svijet. Neka nam to bude svjetlo na putu!